Skip to content

Sokobanja
Izgoreo gaseæi vatrenu stihiju

Na mestu zvanom “Srednje brdo” na samoj periferiji Sokobanje izgoreo je Miletiæ Tihoslav(76), koji je pokušavao da ugasi vatru koju je nepažnjom izazvao, ali ga je vatra nadjaèala.

Rtanj u plamenu

Požar na Rtnju koji je goreo dva dana u podnožju Rtnja na sokobanjskoj strani, zahvatio je površinu od oko 400 hektara šume, oteo se kontroli, i stanovništvo je pozvano da pomogne u gašenju. Tamo je poslata pomoæ iz Beograda, ali je problem teško pristupaèan teren. Vatra je krenula prema nepristupaènom delu planine i selu Rujištu.

Vetar ne dozvoljava lokalizaciju požara, a u vatrogasnoj jedinici Boljevac kažu da im je na gašenju požara potreban daleko veæi broj ljudi kao i avioni, jer u ovom delu planine ne mogu da se koriste cisterne. Vatrom su osim stanovnika Rujišta, koji se spremaju za evakuaciju, ugrožene i brojne vrste divljaèima.

Ovim putem apelujemo na sve ljude dobre volje da izaðu i pomognu gašenju požara, a kako nam je reèeno velika korist bi bila i od traktora, jer je u pitanju veoma nepristupaèan teren.

Prema poslednjim informacijama sa Rtnja, požar se stišava. Nema opasnosti da vatra zahvati selo Nikolinac, a sa severne strane, prema selu Šarbanovac, gorelo je nisko rastinje i žbunje. Èetinari nisu zahvaæeni.

Ministar Milosavljeviæ je preneo apel Vlade Srbije upuæen lokalnom stanovništvu da se ukljuèi u gašenje požara na svojim teritorijama, kao i da ne pale vatru na otvorenom prostoru i izletištima.

On je naveo, kako je rekao, "šokantni podatak" da je u 90 odsto sluèajeva uzrok požara u proteklih nedelju dana bio ljudski nemar.

Komentari (1)Add Comment
...
napisao ilicnm , 27, July, 2007
Zaista treba da se bude pazljiv kod paljenja vatre,evo,ljudski nemar odnosi prve zrtve :cry:
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy